Skoči na vsebino
Domov » Naša zgodba

Naša zgodba

Ekipo Zipline Dolinka sestavljamo prebivalci obeh bregov Save Dolinke. Vodi nas skupna vizija o trajnostnem razvoju in upoštevanju naravnih in kulturnih vrednot, ki jih je na prostoru med Karavankami in Julijskimi Alpami resnično v izobilju.

“Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.”

France Prešeren, 1800–1849, največji slovenski pesnik, rojen na v Vrbi na levem bregu Save Dolinke.

Prava zipline avantura

Zipline Dolinka vodi obiskovalce skozi izkušnjo na prostem po izjemni Savi Dolinki, ki teče med Bledom in Prešernovo Vrbo. Gre za priložnost raziskovanja, učenja, užitka v gibanju ter vznemirjenja v zraku, saj vse poteka v izjemnem naravnem okolju.

Sava Dolinka predstavlja naravno povezavo med naravnimi lepotami Bleda in okolice ter kulturnim biserom slovenstva v vaseh pod Karavankami. 

Vseh sedem zipline prog je skrbno izbranih, tako, da potekajo iz brega na breg na mestih, kjer ni bilo potrebnega izsekavanja dreves. Tudi sama postavitev jeklenic je potekala z najsodobnejšo opremo, brez negativnih vplivov na vegetacijo pod jeklenico.

Trajnostni pristop

Po dvajsetletnem uspešnem trudu domačinov za ohranitev doline, jo z našim izletom, povezanim s spustom po jeklenici, poskušamo še bolj približati obiskovalcem. Naši vodniki so prvi pripovedovalci zgodbe o dolini in okoliških krajev. Skupaj z obiskovalci skušamo prispevati kar največ k pravem vrednotenju naravnih in kulturnih vsebin. Že pri projektiranju smo imeli v viziji naravno vrednoto doline. Pri pritrjevanju jeklenice in umestitvi poti, smo v kar najmanjši meri posegali v okolje, ter jo obenem umestili v prostor na način, ki obiskovalcu omogoča čim bolj pristen prvi vpogled v ključne naravne vrednote in posebnosti doline.

Namen ekipe Zipline Dolinka je, da aktivnosti želenim obiskovalcem omogočimo čudovite izkušnje, ter jih obenem ozaveščamo o okoljskih vrednotah. Združujemo elemente, ki se z roko v roki dopolnjujejo in podpirajo; privlačno okolje zipline-a v dolini, kjer gozdove in mokrišča prepleta reka, podpira idejo o sonaravnem bivanju in predstavlja kuliso, v kateri gostje želijo podpreti trajnostno razmišljanje.

Medtem, ko obiskovalci uživajo v spektakularnih razgledih, obstaja namreč lepa priložnost, da se pobližje spoznajo in navdušijo nad dogajanji v naravi, ki potekajo okoli njih. Na izletu so obiskovalcem v pomoč vodniki, prvi podporniki in pripovedovalci zgodbe o dolini, ki tudi v sodobnem svetu opominjajo na pomen neokrnjenega okolja.

Iz spoštovanja do narave, se na izletu gibljemo umirjeno, brez kričanja in glasnega govorjenja.