Skoči na vsebino
Domov » Naša zgodba

Naša zgodba

Ekipo Zipline Dolinka sestavljamo prebivalci z obeh bregov Save Dolinke. Vodi nas skupna vizija o trajnostnem razvoju in upoštevanju naravnih in kulturnih vrednot, ki jih je na prostoru med Karavankami in Julijskimi alpami resnično v izobilju.

“Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.”

France Prešeren, 1800–1849, največji slovenski pesnik, rojen na v Vrbi na levem bregu Save Dolinke.

Prava zipline avantura

Zipline Dolinka vodi obiskovalce skozi izkušnjo na prostem po izjemni Savi Dolinki, ki teče točno med Bledom in Prešernovo Vrbo. Gre za lepo priložnost za raziskovanje, učenje, užitek v gibanju ter vznemirjenje v zraku, vse v izjemnem naravnem okolju.


Sava Dolinka predstavlja naravno povezavo med naravnimi lepotami Bleda in okolice ter kulturnim biserom slovenstva v vaseh pod Karavankami. Več o kulturni poti


Vseh sedem zipline prog je skrbno izbranih, tako, da potekajo iz brega na breg na mestih, kjer ni bilo potrebnega izsekavanja dreves. Tudi sama postavitev jeklenic je potekala z najsodobnejšo opremo, brez negativnih vplivov na vegetacijo pod jeklenico.

Sonaraven pristop

Po dvajsetletnem uspešnem trudu domačinov po ohranitvi doline, jo z novim izletom povezanim s spustom po jeklenici, poskušamo še bolj približati prebivalcem in obiskovalcem. Naši vodniki so prvi pripovedovalci zgodbe o dolini in okoliških krajev. Skupaj z obiskovalci skušamo prispevati kar največ k pravem vrednotenju naravnih in kulturnih vsebin.
Že pri projektiranju smo imeli v vidu naravno vrednoto doline. Pri pritrjevanju jeklenice in umestitvi poti, smo v kar najmanjši meri posegali v okolje, ter jo obenem umestili v prostor na način, ki obiskovalcu omogoča čim bolj pristen prvi vpogled v ključne naravne vrednote in posebnosti doline.

Trajnostni princip

Namen ekipe Zipline Dolinka je, da aktivnosti željnim obiskovalcem omogočimo čudovite izkušnje ter jih obenem ozaveščamo o okoljskih vrednotah. Združujemo elemente, ki se z roko v roki dopolnjujejo in podpirajo; privlačno okolje zipline-a v dolini, kjer gozdove in mokrišča prepleta reka, podpira idejo o sonaravnem bivanju in predstavlja kuliso, v kateri gostje želijo podpreti trajnostno razmišljanje.


Medtem, ko uživajo v spektakularnih razgledih, obstaja namreč lepa priložnost, da se pobližje spoznajo in navdušijo nad dogajanji v naravi, ki potekajo okoli njih. Na izletu so obiskovalcem v pomoč vodniki, prvi podporniki in pripovedovalci zgodbe o dolini, ki tudi v sodobnem svetu opominja na pomen neokrnjenega okolja.


Iz spoštovanja do narave, se gibljemo umirjeno, brez kričanja in glasnega govorjenja.